O Σταν Λι γεννήθηκε ως Στάνλεϊ Μάρτιν Λίμπερ το 1922 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του ήταν ράφτης εβραιορουμανικής καταγωγής και η μητέρα του νοικοκυρά. Είχε έναν μικρότερο αδελφό, τον Λάρι Λίμπερ, γεννημένο το 1931. 

Ως παιδί του άρεσε να διαβάζει βιβλία και να βλέπει ταινίες με ήρωα τον Έρολ Φλιν σε ρόλους ηρώων! Ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας και να γράψει βιβλία που θα έμεναν στην ιστορία. Έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού μέχρι τα 16 του, που αποφοίτησε νωρίς από το σχολείο. 

Ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός στην εκδοτική εταιρεία Timely Comics, στο τμήμα των κόμικς, διορθώνοντας κείμενα. Σύντομα ξεκίνησε να γράφει και δικά του, με το ψευδώνυμο Σταν Λι. Όπως παραδέχτηκε χρόνια μετά, ο λόγος που δεν έγραφε με το πραγματικό του όνομα ήταν ότι η προϋπηρεσία του στα κόμικς που θεωρούνταν κακής ποιότητας ανάγνωσμα, δε θα βοηθούσε, αντιθέτως θα έβλαπτε τη φήμη που σκόπευε να αποκτήσει ως συγγραφέας.

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στις Επικοινωνίες γράφοντας, γυρίζοντας ταινίες μικρού μήκους και καρτούνς. Με το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη συγγραφή μικρών ιστοριών και στο σχεδιασμό κόμικς. Ο Λι έβαλε τη δική του σφραγίδα και άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο. Δημιούργησε χαρακτήρες που ξεχώριζαν, γιατί είχαν ανθρώπινα ελαττώματα, σε αντίθεση με τους μέχρι τότε ηπερήρωες που απευθύνονταν στον νεανικό κοινό και ήταν ‘υπερφυσικά’ τέλειοι σε όλα. 

Οι πρώτοι χαρακτήρες που σχεδίασε μαζί με τον Τζακ Κίρμπι ήταν οι Fantastic Four. Συνέχισε με τους Hulk, Thor, Iron Man, X-Men, Doctor Strange και τελικά τον πιο δημοφιλή ήρωα, τον Spider-Man. Οι χαρακτήρες του ζούσαν στο ίδιο φανταστικό σύμπαν και ανήκαν στην ομάδα Avengers. Αργότερα δημιούργησε τους Inhumans και τον Black Panther. 

Με τη δική του συμβολή, η εταιρεία αναπτύχθηκε σε κολοσσό και μετονομάστηκε σε Marvel Comics. Για μικρό χρονικό διάστημα ο Λι υπήρξε πρόεδρος της εταιρείας, αλλά προτίμησε να παραιτηθεί και να κρατήσει τη θέση του εκδότη, γιατί αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η δημιουργικότητα. Του άρεσε επίσης να κάνει cameo εμφανίσεις στις ταινίες βασισμένες στα κόμικς του! 

Στις αρχές του 21ου αιώνα, τα κόμικς του εκτός από ταινίες έγιναν και video games, ενώ ο ίδιος παρουσίαζε τηλεοπτική εκπομπή με τον τίτλο Who Wants to be a Superhero. Θέλοντας να μπει και στην ασιατική αγορά, λάνσαρε τον πρώτο του Κινέζο υπερήρωα ονόματι Ming. Δημιούργησε δικό του κανάλι στο Youtube και έγραψε κείμενο για μιούζικαλ, ενώ ποτέ δε σταμάτησε να δημιουργεί νέους υπερήρωες! 

Ενεργός μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, πρόλαβε να ολοκληρώσει τα γυρίσματα της cameo εμφάνισής του στην τέταρτη ταινία Avengers (με ημερομηνία προβολής το Μάιο του2019), πριν τον θάνατό του στις 12 Νοεμβρίου 2018 στην Καλιφόρνια. 

Trivia

 • Χαρακτηριστικό των ηρώων του: Δεν φορούν μπέρτα! 
 • Δεύτερο χαρακτηριστικό των ηρώων του: Το όνομα και το επίθετό τους αρχίζουν από το ίδιο γράμμα! 
 • Ένα χρόνο περίπου πριν το θάνατό του (Ιούνιο του 2017) έφυγε από τη ζωή η γυναίκα του, Τζόαν Λι σε ηλικία 95 ετών, με την οποία υπήρξε παντρεμένος από το 1947. 
 • Πρώτος αυτός ανέφερε στα κόμικς τα ονόματα, όχι μόνο του συγγραφέα και σχεδιαστή, αλλά και του διορθωτή και όλων των άλλων συντελεστών. Θεωρούσε μεγάλη επιτυχία ότι τα γράμματα των θαυμαστών απευθύνονταν στους συνεργάτες του με τα μικρά τους ονόματα. 
 • Συχνά χρησιμοποιούσε τις ιστορίες του αλληγορικά, για να ρίξει φως σε κακώς κείμενα. Πχ οι X-Men λειτούργησαν ως εκστρατεία κατά της διαφορετικότητας. Σε τρία τεύχη του Spider Man το 1971 έθιξε το θέμα του εθισμού στα ναρκωτικά (χρήστης ήταν ένας φίλος του Πίτερ Πάρκερ). Παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Επιτροπής Καταλληλότητας, τα κόμικς είχαν μεγάλη επιτυχία και οι κοινή γνώμη εκτίμησε το ότι έθιξε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Ως αποτέλεσμα οι κανόνες καταλληλότητας έγιναν πιο ελαστικοί και τα κόμικς πιο ευαίσθητα σε κοινωνικά ζητήματα. 
 • Αν και μεγαλωμένος σε εβραϊκή οικογένεια, ο ίδιος δεν ήταν θρήσκος και μάλιστα αποκαλούσε τους φανατικούς θαυμαστές του, ‘πιστούς’.
 • Στο συμβόλαιό του υπάρχει ο όρος ότι θα εμφανίζεται σε όλες τις ταινίες με τους ήρωες της Marvel, αν αναφέρεται το όνομά του στα credits. Στην ταινία Iron Man (2008) υποδύεται τον χαρακτήρα που ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. μπερδεύει με τον Χιου Χέφνερ!
 • Στα τελευταία χρόνια της ζωής του έκανε γυρίσματα προετοιμάζοντας μελλοντικές cameo εμφανίσεις του, για ταινίες που θα κυκλοφορούσαν μετά το θάνατό του.  
 • Παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να είχε το ρόλο του J.K. Simmons στις ταινίες Spider Man, αλλά ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία. 
 • Ο Σταν Λι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι η πόλη όπου μένουν οι ήρωες της Marvel. Ο Λι μετακόμισε στο Λος Αντζελες το 1981 και αγάπησε αυτή την πόλη, το ‘κέντρο της βιομηχανίας της διασκέδασης’. 
 • Σε αυτόν χρωστάμε την ατάκα: Η μεγάλη δύναμη συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη (With great power comes great responsibility).